Plodnice hlívy ústřičnej
Plodnice je možné nalézt nejčastěji v říjnu a listopadu, někdy i v dubnu, podle vývoje počasí. Z toho vyplývá, že jde o houbu chladnomilnou. Při domácím pěstování je možné opatřit si vynikající plodnice po dobu téměř celého roku. V letních měsících je možné hlívu ústřičnou nahradit hlívou plicní či miskovitou.
Pěstování hlívy je poměrně jednoduché a zvládne ho jistě každý. Vždyť i základní pomůcky pro pěstování jsou pro většinu pěstitelů snadno dostupné.
Co budeme potřebovat
- řezaná pšeničná nebo žitná sláma
- polyetylenový pytel
- sadba hlívy
- horká voda teploty 80 °C
Domácí pěstování hlívy
Řezanou čerstvou slámu napěchujeme do silného igelitového pytle a důkladně stlačíme.
Prolijeme horkou vodou tak, aby veškerá sláma byla ponořená.
Pytel uzavřeme provázkem. Vodu v pytli ponecháme 12 hodin, aby sláma důkladně nasákla vodou a došlo k likvidaci škodlivých patogenních činitelů, kteří by mohli v průběhu dalšího pěstování proces vývoje hlívy znehodnotit.
Po asi 12 hodinách odstřihneme rohy a vodu z pytle necháme vytéct. Pro zvýšení kvality substrátu se vyplatí pytel po vypuštění vody umístit na jeden den do teplé místnosti, aby se teplota slámy udržela po dobu 24 hodin asi na 45 °C.
Vychladlou slámu nasypeme do prostorné nádoby a promícháme se sadbou a vše vrátíme zpět do pytle a obsah zmáčkneme tlakem ruky.
Naočkovaný pytel opět zavážeme provázkem. Jedním litrem sadby je možné naočkovat asi 25 kg mokré slámy, tedy asi 2 pytle o průměru 30 cm a výšce 70 cm. Na barvě pytle nezáleží, je možné využít nejen průsvitné, ale i černé pytle. Pytel s naočkovaným substrátem umístíme do místnosti s teplotou nad 20 °C, v této fázi nezáleží na tom, zda je v místnosti světlo či tma. Podhoubí prorůstá substrátem nejlépe při teplotě 27 °C, kdy prorůstání trvá asi 14 dnů. Při nižší teplotě je proces prorůstání mnohem pomalejší. Dobře prorostlý substrát poznáme podle bílého zabarvení a intenzivní houbové vůně.
V okamžiku, kdy substrát dobře proroste podhoubím, uděláme po obvodu pytle otvory ve tvaru kříže, kterými později budou růst plodnice.
Pro růst plodnic je výhodné provést zchlazení substrátu tak, že pytle umístíme na jeden až dva dny do chladné místnosti či ven při teplotě 6–12 °C. Po zchlazení přeneseme pytle opět do teplé místnosti – tentokrát je ale podmínkou alespoň rozptýlené světlo. Otvory po několika dnech začínají prorůstat plodnice. Ty rostou v trsech v několika sklizňových vlnách.
Dejte také na tyhle rady
V domácích podmínkách bývají 3–4 velmi silné sklizňové vlny, které probíhají po dobu asi 3 měsíců.
Pěstební prostor se vyplatí větrat a vzdušnou vlhkost je možné regulovat nádobami s vodou.
Trsy plodnic sbíráme vždy celé, bez ohledu na to, že jsou v trsu i malé plodničky.
Sklizené trsy rozdělíme na jednotlivé plodnice a třeně odřízneme. Plodnice není vhodné nechat přerůst, protože uvolňují bílé výtrusy, a především v uzavřených prostorách mohou pro vnímavé jedince představovat vznik alergických projevů.
Odborníčka na závěr
V současné době je možné zakoupit již celou připravenou naočkovanou slisovanou sadbu v obalu slisovaném do tvaru kostky, tak jako jsme zvyklí při pěstování žampionů. Odpadá tak celý proces přípravy substrátu. Pokud si zakoupíme již připravený pytel, je nutné umístit jej do místnosti s rozptýleným světlem a teplotou v rozmezí 10–18 °C. Plodnice začnou vyrůstat z otvorů, které jsou již v obalu provedeny. Hlívu začneme sklízet v době, kdy střední kloboučky v trsu začínají narovnávat podvinuté okraje do roviny. V této době vykroutíme celý trs. Substrát plodí do doby, než jeho obsah změkne a začne se rozkládat. Z jedné kostky o váze cca 5 kg sklidíme okolo 6 kg kvalitních plodnic.
Autorem, výrobcem a současně distributorem „hlívových kostek“ je Jiří Václavík, který současně doporučuje: „Hlíva je vynikajícím potravinovým doplňkem vzhledem k celé řadě cenných látek pro lidský organismus. Naočkovaný substrát v kostkách tak nabízí možnost vyzkoušet pěstování hlívy všem zájemcům, třeba i v podmínkách panelových bytů.“ (Ing. Ludmila Dušková)
Text: Ing. Ludmila Dušková
Foto: autorka, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů